Fiskeolie mod slidgigt

Som vi tidligere har set, så er slidgigt en sygdom som ramme størstedelen af danskere over 50 på et eller andet tidspunkt. Heldigvis kan vi selv gøre en del for at udsætte eller forhindre denne process. Forleden så vi på hvorfor produkter som magnesium og glucosamin kunne være en hjælp mod slidgigt. I dag vil vi se lidt nærmere på fordelene ved at tage et kosttilskud med fiskeolie for at reducere de gener mange har ved sygdommen.
Man lad os starte med lige at se på hvad fiskeolie er for noget.

Læs også: Hvorfor glucosamin virker mod gigt

Hvad er fiskeolie

Fiskeolier dækker over gruppen af omega-3 fedtsyrer. Det er essentielle fedtsyrer som kroppen ikke selv kan producerer, og derfor skal have tilført udefra, f.eks. via vores kost og/eller som et kosttilskud. De hører ind under gruppen af flerumættede fedtsyrer.

Fiskeolierne omfatter EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). Mange tror fejlagtigt også at Omega-6 er en fiskeolie, men omega-6 fedt fås typisk fra planteolier fra f.eks. majs, solsikker eller vindruer. Omega-9 olie, er heller ikke en fiskeolie, men en enkeltumættede fedtsyrer fra blandet andet avocado og oliven.

Da vi ikke selv kan producerer disse essentielle fedtsyrer, er det vigtigt at vi spiser en kost som indeholder dem, da kroppen har brug for dem. Hvis vi ikke spiseret varieret nok, kan de tilføjes via vores kost. Eller via kosttilskud på samme måde som multi vitaminer og mineraler. Det er vigtigt at vi får nok mineraler som magnesium og de essentielle fedtsyrer ellers fungere kroppen ikke optimalt.

Læs også: Gode kilder til en magnesiumrig kost

Fordele ved fiskeolie

Ved at indtage de mængder omega-3 fedtsyrer som kroppen skal bruge, opnår vi lang række gavnlige effekter. F.eks. har en del studier vist at et dagligt tilskud af fiskeolier kan have en positiv virkning på bl.a.:

  • Reducerer chancen for blodprop i hjertet
  • Reducerer bivirkningerne efter hjertekrampe
  • Kan sænke blodtrykket hos folk med forhøjet blodtryk
  • Øge mængde af HDL det gode kolesterol
  • Kan sænke blodets triglycerid blandt andet hos diabetiker
  • Reducere smerter hos folk med ledegigt og slidgigt

Der er altså en del fordele ved at få nok omega-3 om dagen. Her er det især det sidste punk på listen vi er interesseret i, da vi jo i denne serie kigger nærmere på slidgigt. Her vil det jo være spændende at se om det kan have samme positiv effekt på gigten, som glucosamin eller magnesium, når vi snakker natur produkter og kosttilskud.

Er man ikke så meget til kosttilskud og alligevel gerne vil have dækket sit behov for fiskeolie, så er det især i fed fisk som makrel og laks, at vi finder de største mængder omega-3.

Fiskeolie og glucosamin mod slidgigt

Fiskeolie mod slidgigt

Der er lavet en del forsøg som skulle vise at et dagligt tilskud på omkring 3.000 mg fiskeolie om dagen, kan reducerer ledsmerter hos folk med slidgigt, eller nedsætte varigheden af morgenstivhed i leddene, hos folk med leddegigt. Her er det tale om en moderat effekt og ikke nogen mirakel kur som fjerner alle smerter. Dog kan det for mange betyde, at de kan helt fjerne eller skære ned på mængde af smertestillende medicin, hvilket jo bestemt ikke er en dårlig ting.
Evt. kan fiskeolie kombineres med et tilskud af glucosamin og magnesium, da disse 2 produkter også skulle have en positiv virkning på gigt problemerne.
Let motion kan også være med til at fjerne nogle af gigt symptomerne, hvis det ikke er alt for fremskreden.

Kilde:
Effekt med høj dosis fiskeolie mod gigt