Fordele ved kreatin pulver

Hvad er kreatinpulver?Kosttilskudet kreatin er som mange ved, et af de mest benyttede lovlige produkter inden for fitness og bodybuilding. Men faktisk så er flere og flere andre sportsgrene også ved at få øjnene op for mulighederne i et dagligt tilskud af kreatinpulver. Efter proteinpulver, så er kreatinen det produkt som der sælges mest af til sportsudøvere, både dem som dyrker det på elite plan, men også mange almindelige motionister. Men hvad er kreatin pulver, og hvorfor er det så brugt inden for sport, det prøver vi at se lidt nærmere på her i denne informations artikel.

Er kreatin lovligt?

Som jeg nævnte i starten, så er kreatinpulver et lovligt tilskud som man gerne må benytte herhjemme, både til konkurrence sport og på privat niveau. Desværre lever den gamle bodybuilding ånd – “er det lovligt, virker det ikke” stadig i stor stil. Det hænger oftest sammen med at der konstant kommer nye produkt på marked inden for kosttilskud, og langt de fleste af disse har minimal eller ingen effekt. Det betyder også af flere af de produkter som så faktisk har en effekt, så som Kreatin, magnesium, Q10 og Chiafrø også ofte bliver forbundet med disse ligegyldige produkter. Derfor er der mange som vælger slet ikke at købe disse typer af lovlige kosttilskud, selvom de kunne have en positiv effekt på ens træning. DYrker man sport som f.eks. klatring eller klatrevægge, så kan det være en god ide med protein tilskud, se f.eks. mere om denne sport i vores gamle indlæg her.

Hvis vi starter ud med det tekniske, så er Kreatin kort fortalt en nitrogenholdig organisk syre. Denne syre produceres i leveren hos de fleste mennesker og pattedyr. Kreatinen er med til at opretholde energiforsyning til alle kroppens celler, især uskelcellerne. Den består af følgende tre aminosyrer: glycin, L-arginin og L-methionin.

Hvorfor tage kreatin

Når man tager det som tilskud i form af kreatinpulver, så er det hovedsagligt for at forbedre sportslige præstationer. Dette skyldes at man ved et indtag af kreatin før træning, oplever at man har en smule ekstra energi. Ikke sådan som hvis du lige drikker 5 kopper kaffe, men alligevel nok til at man lige kan klare den ene repetition mere eller taget et minut mere på løbebåndet. Det kan være med til at man får lige en tak ud fra af sin træning, og dermed et bedre resultat. Men for langt de fleste motionister er dette overkill og ikke noget som man vil mærke ret meget til. Til konkurrence kan det dog gøre forskellen på en 1. eller 2. plads. Af den grund, benytter en meget stor del af professionel sportsfolk kreatin som et kosttilskud.

En anden måske mere vigtig fordel ved kreatin, er at det er med til at ens muskler restituere hurtigere. Dette kan gøre at man nemmere undgår overtræning eller kan træne en smule mere hyppigt. Især overtræning er ofte et problem blandt folk der lige starter ud med træning af en eller anden slags.

Et andet populært kosttilskud er glucosamin. Ofte belastes ens led, ved tung eller langvarig træning, her kan et tilskud som glucosamin være med til at reducerer de gener som opstår. Af samme grund er der også mange folk med slidgigt som benytter sig af glucosamin.

Læs også: Viden om glucosamin og slidgigt

Fordele ved kreatin

Derudover er de mange andre teoretiske fordele ved Kreatinpulver, som ikke helt er blevet dokumenteret endnu, i andet end mindre forsøg. Dette er f.eks. forhøjet hjerne aktivitet, kan fremme behandlingen af behandling af depression og mindske effekten af Parkinsons sygdom. Dog skal der flere test til for at slå fast at kreatin har en positiv effektiv på disse områder. Inde på billigkreatin.dk har de remset en del forskellige punkter op, med henvisninger til forskellige test som understøtter dette.

Et andet relativt nyt produkt, som flere og flere benytter til at opretholde en sund livsstil eller diæt er de såkaldt chia frø. Chiafrø stammer fra Chiaplanten, som vokser naturligt i Sydamerika. Her har disse frø været brugt som en fast del af madlavningen i flere hundrede år. Fordelen ved chiafrø er at har et stort indhold af bl.a. protein, kostfibre og Omega-3. Derudover indeholder chiafrø masser af mineraler som kan være svære at få fra andre typer af fødevare, hvis man spise en almindelig kost til atleter. Af den grund er mange efterhånden, begyndt at tilsætte disse frø til forskellige retter. Du kan læse mere om dette her på Hvad er Chiafrø