Glucosamin og slidgigt

Slidgigt er en sygdom som rammer en stor del af danskere, især dem over de 50. Faktisk tager næsten 20% af danskere en eller anden form for gigtmedicin jævnligt. Det meste af denne medicin er målrettet smerterne fra gigten, og er dermed ikke med til at behandle symptomerne.
Derimod findes der en del naturligt kosttilskud som eksempelvis Glucosamin, magnesium og omega-3 som alle efter sigende skulle have en god virkning hos mange med slidgigt. Her er det hovedsageligt glucosamin, som har en dokumenteret effekt. Men hvorfor virker dette produkt mod slidgigt, og er der nogle bivirkninger ved at tage det? Det prøver vi at dykke dybere ned i, i denne artikel.

Hvad er glucosamin?

Glucosamin er et simpelt aminosukker fremstillet af skallen fra skaldyr eller fra korn og majs. Det er tilgængeligt i to forskellige former: glucosaminsulfat og glucosaminhydrochlorid. Af disse 2, er det hovedsageligt glucosaminsulfat som har vist en hvis effekt mod slidgigt. Dette kosttilskud kan købes online mod med24, matas, eller i flere af de andre større helse butikker eller apoteker.

Magnesium, fiskeolie og Glucosamin mod sligtigt

Hvordan virker Glucosamin?

Stoffet findes typisk i vores bindevæv og brusk, men hos personer med slidgigt, er mængden kraftigt reduceret i de berørte led.
Både glucosaminsulfat og glucosaminhydrochlorid er klassificeret som kosttilskud. Der er en del dyreforsøg som har vist, at glucosamin både kan forsinke nedbrydningen af- og reparere beskadiget brusk.
Glucosamin findes naturligt i dit væv og brusk. Stoffet spiller en vigtig rolle ved fremstilling af glycosaminoglycaner og glycoproteiner, som er nogle af grund byggestenene i mange dele af dine led, herunder ledbånd, sener, brusk.
Ved slidgigt reduceres mængden af netop glucosamin betydeligt mindre i de “syge” led, og ved at tage et dagligt tilskud af dette produkt, øger du mængde i leddet, og kan dermed formindske generne ved f.eks. slidgigt.

Andre tilskud som virker mod slidgigt

Udover glocusamin, er der også en del andre helse produkter, som har en gavnlig effekt mod led og gigt problemer. De har enten en antiinflammatorisk effekt, eller også hjælper de med til at genopbygge de beskadigede led. Dog er der endnu ikke en direkte kur mod f.eks. slidgigt, men ved at tage disse tilskud, og gerne så tidligt i forløbet som muligt, så kan man udsætte generne derfra i lang tid. Kombinere dette med en sund livsstil, og du vil ofte opleve en betydelig bedre livskvalitet.

Læs også: Mere information om Glucosamin

Magnesium

Et andet populært produkt mod netop slidgigt, er et almindeligt mineral som magnesium. Magnesium er et metallisk grundstof med betegnelsen Mg og findes i større mængder i jorden. Her suger planterne det ofte op sammen med vand, hvilket er grunden til at der ofte er en del magnesium i forskellige nødder og grønsager. Et højt indtag af magnesium kan reducerer risikoen for inflammationer, hvilket er et af symptomerne ved slidgigt.
Jo mindre betændelse i leddet, jo færre smerter og gener, hvilket er grunden til at medicin industrien er ved at få øjnene op for mulighederne ved netop magnesium. Forsøg med dyr har vist en positiv effekt, men endnu er der ikke publiceret nogle kliniske forsøg med slidgigt og magnesium. Dog har flere personer som lider af sygdommen, rapporteret på forskellige forum, at deres problemer er blevet betydelige mindre efter en periode med et magnesium tilskud. Derudover benyttes magnesium til flere af kroppens vigtige funktioner, som nervebaner, dannelse af visse enzymer, og regulering af blod- tryk og sukker. Det er ikke uden grund, at rigtig mange i verden, som ikke har slidgigt, også benytter sig af dette populære kosttilskud. Magnesium er et produkt der godt for mange ting, og selvom man ikke døjer med slidgigt, giver det alligevel ret god mening at have det på listen over sin daglige kosttilskud.

Omega-3

Et anden produkt som også er meget populært er omega-3, som vi typisk indtager i form af fiskeolie, chiafrø og hørfrø. Omega-3 har lige som magnesium en antiinflammatorisk virkning, hvilket reducerer generne ved slidgigten.
Faktisk så er omega-3 mange danske gigtpatienters foretrukne naturlægemiddel, omkring 70% af dem som tager omega-3 eller fiskeolie mod slidgigt har oplevet en positiv virkning, hvor 30% ikke har kunne mærke nogen forskel.
Grunden til at det virker så godt, er at fiskeolien hæmmer betændelsen, som opstår i leddene hos leddegigtpatienter, selvom mange fejlagtigt har en forestilling om at fiskeolie smører leddene. Dog er der endnu ikke lavet nok videnskabelige forsøg med gigt og fiskeolie, men at dømme ud fra hvad folk med problemerne mener og disse natur produkter, så ser det lovende ud.
Udover at være effektiv mod slidgigt, så er der en masse andre gode grund til at tage omega-3. Især da det er en essentiel fedtsyre, som kroppen ikke selv kan producere. Spiser du meget fed fisk, så vil et tilskud af Omega-3 oftest ikke være nødvendigt.

Gurkemeje mod slidgigt

Et andet lidt alternativ produkt til lindring af slidgigt er krydderiet gurkemeje. Det er et krydderi som vi især kender fra karry, da det er det, som giver karryen sin gule farve. I årtusinder har mennesker brugt gurkemeje som et lægemiddel mod en lang række lidelser. Især inflammations relaterede symptomer, som slidgigt jo også høre ind under. Gurkemeje indeholder et stof kaldet curcumin, som er en kraftig antioxidant, og samtidig har en god antiinflammatoriske effekt. I et forsøg på rotter, har det vist sig at en daglig indsprøjtning med curcumin, kunne reducere deres gener fra gigten med cirka 70%. Læser man rundt om på de forskellige gigt forum, så er der også en del folk der, som rapportere gode erfaringer med brugen af gurkemeje. Da det lige som glucosamin, magnesium og omega 3 er natur produkter, er der så godt som ingen bivirkninger ved at indtage dette produkt. I mængde tilfælde giver de samme lindrende effekt som forskellige typer af smertestillende medicin, mod svage til moderate smerter.
Gurkemeje er endnu ikke helt så kendt et kosttilskud som eksempelvis magnesium, omega-3 eller glucosamin, men hvad vi kan se af undersøgelser indtil videre, ser det meget lovende ud.

Både glucosamin, magnesium, gurkemeje og fiskeolie hører under kosttilskud, og kræver derfor ikke en dokumenteret effekt for at kunne sælges. Derudover har de heller ikke samme bivirkninger som mange typer medicin har. Typisk ligger prisen for disse produkter på under 2 kroner om dagen, så hvis man vælger at bruge alle 3, vil det være omkring 5-6 kroner, hvilket er til at betale sig fra, for de fleste. I mange af de tilfælde hvor produktet har en positiv virkning, vil man samtidig kunne skære ned på den smertestillende medicin, og dermed spare penge på sigt.
Er man i tvivl om, det overhoved er noget man bør bruge penge på, så start med et af produkterne, se om det virker for dig. Læg det på hylden i en periode, og prøv et af de andre produkter, og gentag derefter med det 3. Har alle 3 en virkning hos dig, så var det måske ikke en dum ide at benytte alle 3. Evt. kan det for mange være en god ide, at supplere disse tilskud med en sund og varieret kost, samt moderat motion. Her vil det være en god ide, lige at tage et møde med en fysioterapeut inden man begynder på noget nyt træning.

I denne lille video, kan du får en uddybende forklaring på hvad slidgigt enligt er.