Glucosamin sulfat til slidgigt og ømme led

Behandling af slidgigt med glucosaminsulfatEt af de mest hottest produkter på marked til folk med slidgigt eller smerter i leddene er glucosamin sulfat. Glucosamin er et amino sukker (amino-monosakkarid) som kommer i flere forskellige typer, f.eks. Glucosaminhydroklorid , glucosaminsulfat og N-acetylglucosamin. Af disse er det kun glucosaminsulfat som har vist en dokumenteret virkning. Glucosamin indgår naturligt i kroppens ledbrusk, og er nødvendigt for genopbygning og reparation af brusken. Det er et kosttilskud som i mange tilfælde har haft en positiv virkning mod smerter ved slidgigt. Da det samtidigt er klassificeret som et kosttilskud, og ikke et farmaceutisk medicin, er der også ganske få og milde bivirkninger.
Fordelen ved at tage glucosaminsulfat, er at det nemt optages fra tarmen og derefter i ledbrusken. Dermed skulle det i følge teorien være med til at styrke genopbygningen af f.eks. ødelagt brusk i forbindelse med slidgigt, og dermed mindske nogle af generne fra sygdommen. Lad os dykke lidt mere ned i tingene, og prøve at se hvordan det hele hænger sammen.

Læs også: Hvilke produkter kan jeg bruge til behandling af slidgigt?

Glucosaminsulfat et langsomt virkende kosttilskud

Glucosamin sulfat er den mest benyttede form for glukosamin. Det er lavet adskillige vel dokumenteret undersøgelser som har vist nogle positiv virkning, ved at tage glucosaminesulfat ved d.eks. slidgigt. Stoffet har nogle vævsopbyggende egenskaber, samt en mild anti-inflammatorisk effekt, lige som magnesium og omega-3 også kan have, som dermed kan dulme smerterne ved f.eks. slidgigt. Men det har ikke en direkte smertelindrende effekt, som f.eks. smertestillende medicin har. Alligevel er denne smertelindrende effekt, hos mange stor nok til at flere helt har droppet den smertestillende medicin efter en periode på glucosamin sulfat.
Men i modsætning til smertestillende medicin, så indtræder effekten af Glucosaminsulfat ikke med det samme, det kan nemt gå 2-3 uger før man begynder at mærke en effekt, og dermed er det klassificeret som et langsomt virkende produkt.

Virker glucosamin sulfat hos alle?

Glucosamin er et kosttilskud, og derfor kræver det ikke en dokumenteret effekt. Det er en del undersøgelser som har vist at det slet ingen effekt har på hverken folk med sportsskader i leddende eller slidgigts patienter. En del af disse undersøgelser er dog lavet på andre typer af glucosamin end glucosaminsulphat. Er ens brusk meget nedbrudt vil mange heller ikke opleve en tydelig effekt af dette kosttilskud, derudover er det også en del person, hvor det slet ikke har nogen effekt på.
Men når det nu engang er sagt, så er der stadig millioner af folk rundt om i verden som dagligt oplever meget gode effekter ved at indtage et dagligt tilskud af glucosamin. Tag blot et kig på mange af de forskellige gigt forums og læse hvad rigtige brugere skriver om deres erfaring med glucosamin. Her er f.eks. et lille uddrag fra et: “Før jeg begyndte på min behandling kunne jeg ikke holde til at gå ture, men efter jeg begyndte på glucosamin, kan jeg gå længere end jeg kunne før.”
Om det virker for dig kan være svært at sige, men til en pris på omkring 2 kroner om dagen, er det da et produkt, som burde være værd at prøve i en måned. Det kan f.eks. købes i online butikker som med24.dk, lokale helse butikker eller på dit apotek.

Læs også: Typer af sunde kosttilskud

Glucosamin msm

Et andet produkt som også skulle være effekt til led smerter er MSM, som er en forkortelse for methyl-sulfonyl-metan, og er et organisk svovlstof, som findes naturlig i alle levende organismer. For at kunne genopbygge ødelagt brusk kræver det også at der er svovl tilstede i kroppen, så ved at kombinere glucosamin og MSM, skulle man efter sigende øge genopbygnings processen og dermed få et bedre resultat end ved blot glucosamin alene.
Derfor er det også muligt at købe en masse kosttilskuds produkter som indeholder begge stoffer. Der er dog ikke lavet så mange undersøgelser med MSM i kombination med glucosamin, men mange brugere følger det giver dem en bedre effekt at tage begge produkter sammen. Men igen, er det et stof du får rigeligt af igennem din kost, så vil du næppe mærke den store forskel ved at tage det som kosttilskud.

Glucosamin chondroitin
Et andet produkt som ofte kombineres med Glucosaminsulfat er chondroitin. Chondroitin er et kort sagt et glycosaminoglycan, som produceres og fordøjes af de ledbrusk celler, der er kendt som chondrocytter. Dermed skulle man via et dagligt tilskud af chondroitin også forbedre genopbyggelsen af ødelagt bruskvæv omkring leddene.
Chondroitinsulfat er et sulfateret glycosaminoglycan, som er sammensat af en kæde af alternerende sukkerarter. Det findes normalt knyttet til proteiner, som del af proteoglycan. Det kan købes som kosttilskud i de fleste helsebutikker.

Læs også: Behandling af slidgigt med omega-3

Alle disse produkter vi har set på i denne artikel, er med til at genopbygge brusk i vores led. Problemet er bare der stadig er lidt tvivl om hvor godt produkter i form af kosttilskud optages i kroppen og hvor stor en virkning de har. Forskellige undersøgelser viser forskellige resultater, men faktum er at rigtig mange folk, har hver dag stor gavn at disse typer af kosttilskud. Og for en endnu bedre virkning kunne man jo prøve at kombinere dem med omega-3 og magnesium, samt lettere motion. For mange har disse ting vist sig at have en meget positiv effekt, og det er jo nu engang sundere at tage kosttilskud frem for smertestillende medicin.

Glucosamin sulfat til smerte i led og knæ