Kosttilskud – mineraler og vitaminer

Man siger normalt, at spiser en person sundt og varieret, så er der som regel ingen grund til at tage kosttilskud. I mange tilfælde er dette også korrekt, men desværre er det langt fra størstedelen af os, som spiser sundt eller varieret nok. Alligevel er der mange som dagligt tager et tilskud af vitaminer og mineraler.
Ud over at få dækket sit daglige behov for vitaminer og mineraler, er der en del undersøgelser, som viser at visse typer af kosttilskud, som eksempelvis magnesium eller glucosamin, kan have en positiv effekt på visse gener, hvis de tages i større mængder, end man normalt får ind via kosten.
Lad os tage et lille kig på nogle af de meste almindelige typer af kosttilskud vi benytter her i Danmark.

  • Magnesium
  • Glucosamin
  • Proteinpulver
  • Kreatin
  • C vitamin
  • B vitamin
  • GLA
  • Chiafrø
  • Fiskeolie

Magnesium

Nok det mest benyttede kosttilskud herhjemme nu om dage. Bruges af kroppen til aktivering og dannelse af flere vigtige enzymer. Har stor betydning for vores stofskifte, blodtryk, blodsukkeret og meget mere. Over 300 funktioner i kroppen, benytter sig af magnesium. Magnesium mangel er ikke så almindeligt herhjemme, da de fleste af os, for den mængde vi har brug for i vores kost, men er man på slankekur, dyrker masser af sport eller lever meget usundt, så kan man risikere at komme i magnesiummangel.
Nogle nyere undersøgelser, ser dog ud til at type på, at et meget højt dagligt indtag af magnesium, kan være med til at modvirke kronisk træthed, give en bedre nattesøvn, mindske generne ved slidgigt og afhjælpe visse mave/tarm problemer.

Glucosamin

Et andet kosttilskud som der sælges i store mængder er Glucosamin. Hovedsageligt til folk, som lider af slidgigt, da det kan hjælpe med til at forebygge nedbrydning af brusken i leddene. Men også til mange sportsfolk, som på grund af hård træning, døjer med led smerter.
Der er lavet undersøgelser med mus, som kunne tyde på at et dagligt glucosamin tilskud, kan være med til at forlænge livet med op til 10%. Dette alene kunne for nogle jo være grund nok til at tage glucosamin som kosttilskud.

Læs også: Derfor er glucosamin et vigtigt kosttilskud

Proteinpulver

Dyrker man meget træning, især træning hvor styrke er en vigtig faktor, så kommer man ikke uden om proteinpulver.
For mange kan det være svært at spise nok kød, æg, mælk til at dække sit daglige protein behov til opbygning/restituering af muskler, og her vil et tilskud af proteinpulver være meget brugbart. Det samme gælder hvis man er vegetar, så kan det også være svært at få nok proteiner hvis man dyrker sport, hvilket gør at flere af dem vælger at benytte sig af proteinpulver. Før man ikke dækket sit protein behov, så kan det være svært at opbygge sine muskler, hvilket er nødvendigt i de fleste typer af sport.

Bliv mere sund med de rigtige typer af kosttilskud

Kreatin

De fleste som dyrker sport på højt plan, kender til kreatin. Kreatin bruges sammen med fosfat til at give energi til dine muskler. Ved at bruge et tilskud af kreatin, vil mange opleve at de lige kan yde en procent eller 2 mere end normalt. For den almindelige motionist lyder dette ikke af meget, men for en professionel, kan det nemt være forskellen på at stå på podiet eller udenfor. Derudover føler mange de restituerer hurtigere, når de bruger et kreatin tilskud.

C vitamin

Mange af os har igennem flere år, taget et dagligt tilskud af C vitamin, i forventning om at det gør os generelt sundere, forbygger forkølelse eller træthed. C vitaminerkan styrke vores immun system, men kun hvis vi ikke får dækket vores daglige behov naturligt. Især frugter har ofte et stort indhold af C vitaminer. Spiser vi mere C vitamin end hvad vores daglig behov har, tyder det på at det faktisk ikke har nogen ekstra effekt, og dermed er spild af penge.

B vitamin

B vitaminer dækker over en lang række forskellige vitaminer som f.eks. og hjælper med til at styrke dit hår, dit kredsløb og dit nervesystem. Fordele ved at tage ekstra B vitamin er bl.a. at det skulle kunne modvirke visse symptomer på type 2 diabetes, PCO og være forebyggende mod Demens. Da B vitaminer er vandopløselige, skal der ret store doser til før det begynder at blive skadelige.

GLA

GLA er en af essentiel fedtsyre – hvilket betyder det er en fedtsyre som kroppen ikke kan selv producere, og derfor skal have tilført udefra via kost eller kosttilskud.
GLA har i mange år været brugt som kosttilskud, mod f.eks. gigt og eksem samt inden for vægttab.

Chiafrø

Chiafrø hører ind under de såkaldte supermad. Supermad dækker over mad som f.eks. blåbær og broccoli, som er madvarer der har et meget højt indhold af vitaminer og mineraler. Rigtige mange tager et dagligt tilskud af chiafrø, da de på trods af frøets beskedne størrelse, er rig på essentielle fedtsyrer som f.eks. Omega-3, fiber, proteiner og masser af vitaminer.
Mange syntes også at de har mere energi i hverdagen, hvis de dagligt spiser chiafrø, selv i relativ små mængder.

Fiskeolie

Vi har igennem rigtig mange år vist at fiskeolie var sundt for os. F.eks. har vi i årtier taget et dagligt tilskud af levertran for at få dækket vores behov for omega-3 og A og D vitaminer.
Levertran er dog ikke længere så populært som det engang har været, i stedet er flere gået over til at spise andre typer af fiskeolie som f.eks. ren omega-3 eller EPA/GLA.

De typer af kosttilskud vi har set på i denne artikel, er blot nogle få af de mange som vi danskere hvert år bruger millioner af kroner på. Ofte på produkter som mange af os, slet ikke har behov for, men udelukkende i forventning om at det gør os mere sund, eller fordi vi har valgt at fokusere på en sund livsstil. For nogle af os, giver det dog fin mening at tage tilskud som disse dagligt, enten for at forebygge visse skavanker, eller for at forbedre vores sportslige præstationer.
De fleste typer af kosttilskud kan fås i de større supermarkeder, helse butikker eller online apoteker som med24.dk eller lignende. Ofte er de billigst i online butikkerne, især hvis man køber nok ind til at få fri fragt.